Klik hier voor de Lineair.25

Een speciale A klasse.

De Lineair.50 maakt gebruik van een speciale Klasse A versterker met stroomvolgers en voorwaardse foutcorrectie. Na de ingangsversterker, een OPA604 van Burr-Brown, gaat het signaal naar de eerste continu in klasse A werkende versterkertrap. Als de vraag naar uitgangs-vermogen toeneemt zal ruim op tijd een tweede, veel grotere versterkertrap worden mee gestuurd, welke de eerste A trap te hulp komt. Alles in een gladjes verlopend proces zonder moeilijke omschakeling en bijverschijnselen.

De grootvermogen trap volgt de eerste A trap als stroomvolger in een servosysteem met vooruit-koppeling en een overall tegenkoppeling. Samen vormen zij een grote A klasse versterker. Er is dan ook geen sprake van een A-B gedrag van de eindtrap.

Het uitgangssignaal is een samenstelling van de twee versterker trappen samen. Aan de luidspreker-klemmen verschijnt het onmiskenbare signaal van een volledige klasse A eind-versterker. Het principe is zeker niet nieuw, reeds in 1930 bestond de voorwaardse koppeling en fout correctie, later soms toegepast in schakelingen met elektronenbuizen en ongeveer 45 jaar later, in 1975, daadwerkelijk gebruikt in een audio versterker met de toen beschikbare transistoren. Inmiddels zijn er nu veel beter onderdelen verkrijgbaar. Reden genoeg om het oude idee opnieuw te ontwikkelen tot een audio versterker met veel betere prestaties en een redelijk groot vermogen. In 2004 is dan de Lineair.50 ontstaan.

Alleen het toepassen van de meest geavanceerde transistoren en speciale onderdelen met hoge elektrische en thermische specificaties en zeer kleine tolerantie maakt het mogelijk om de schakeling van deze complexe versterker tot een succes te maken. Aan de buitenkant gedraagt de Lineair.50 zich als een volledige klasse A versterker, met alle kwaliteiten van een klasse A versterker.

Het voordeel van deze nogal ingewikkelde schakeling is de heel veel lagere warmte ontwikkeling. Bij een ouderwetse klasse A versterker van dit vermogen zou de warmteontwikkeling meer dan 1000 watt continu bedragen (een straalkachel dus). Met onze nieuwe schakeling blijft de warmte ontwikkeling beperkt van ca. 75 watt zonder signaal tot ca. 1000 watt in de pieken bij volledige uitsturing. Gemiddeld 100 tot 200 Watt dissipatie bij normaal gebruik. Een ruim bemeten uitwendige koelplaat met natuurlijke convectie volstaat voor de koeling van de Lineair.50 Stereo Eindversterker.

Productinformatie:

De Lineair.50 stereo eindversterker van OMTE is opgebouwd met snelle discrete klasse A versterkertrappen en een over-gedimensioneerde voeding. Dit geeft de meest muzikale weergave, een zeer lage vervorming en een perfecte controle over elke luidspreker inclusief elektrostaten en met elke soort muziek.

Het vermogen per kanaal is 125Watt aan 8 Ohm maar dankzij het royale reserve-vermogen kan en mag dat in de pieken oplopen tot boven de 300 watt per kanaal. Het weergavebereik gaat moeiteloos recht van 10 Hz tot 20 kHz met elke luidspreker-belasting en elk soort muziek.

De versterkers worden geleverd met een netkabel, een 150cm stereo HQ signaalkabel (interlink) en een uitgebreide handleiding.

Lineair.50 Stereo Versterker